My Blog

My WordPress Blog

Liechtenstein -museet är, som många säger, ett barocktempel. Länge var det uttalandet stötande. Men nu är just denna plats beviset på att barockrikedomen inte behöver överväldiga utan också tjäna vissa uppdrag. Liechtensteins museum livar upp konsten. Den berömda österrikiska arkitekten Johann Bernhard Fischer von Erlach var en av de människor som sökte möjligheten att bygga palatset på hertig Adam I.s order. Men han engagerade sig i projektet Belveder Palace. Men det fanns fortfarande två andra arkitekter, Domenico Egidio Rossi och Domenico Martinelli, intresserade av hertigens erbjudande. Så småningom var det Martinelli som efter tre år från början av arbeten ersatte Rossiego och slutade arbeta med ett projekt.

Hela byggnaden är en blandning av urban och lantlig stil, romansk och barock stil, och den representerar prinsens konservativa smak fasadmålare i västerås.

Inte bara fasaden och interiören kan imponera, utan också den privata samlingen av Liechtenstein -familjen, och särskilt samlingen av prins Adam II av Liechtenstein. Det är möjligt att beundra samlingen sedan den 29 mars 2004. Allmänheten kan se verk av de största målarna i fyra åldrar, från renässansen till romantiken. Det visas målningar av Rafael, Breugle -familjen, Peter Paul Ruben, Anton van Dyck, Fransa Hals, Rembrandt, Franza Xaver Messerschmidt, Jakob Gabriel Mollinarolo, Giambologna och Adrian de Fries. Detta är verkligen anledningen till att turister inte kan missa besöket i Liechtenstein -museet.

Syftet med utställningen är att presentera åskådaren den historiska integriteten, inte uppdelningen om de olika konstarterna. Målningarna och skulpturerna är integrerade med den konstnärliga inredningen som skapar helheten. Den platsen kan behandlas som ett exempel på ett klassiskt museltempel. Den största barockhallen i Europa, som ligger i museets centrala del, är det konstnärliga fenomenet. När vi går runt i museets hallar känner vi konsthistoriens andetag som på ett visst sätt “händer” framför våra ögon. Även trädgården och orangeriet som omger byggnaden gör intryck på besökarna. Där hittar vi också vaser och skulpturer – ursprungligen placerades de av Giovanni Giuliani enligt Giuseppe Mazzs plan, men senare, 1820, arrangerades de i mer nyklassisk stil, enligt Joseph Kornhaeusels plan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *